alex

Quinoa benefits n Info

Publicerad 2013-11-16 19:06:00 i Allmänt, mat,

Idag har jag lust att skriva om mat, har en sån period som jag vill hitta nya nyttiga recept, man blir ju lite trött på det man alltid äter. Något jag ganksa nyligen provat på, mest för att det var skitsvårt att hitta i italien, är quinoa.
Så jag tänkte ge er listan på fördelarna med quinoa samt lite fakta.
 
1. Quinoa is one of the most protein-rich foods we can eat. It is a complete protein containing all nine essential amino acids.
 
2. Quinoa contains almost twice as much fiber as most other grains. Fiber is most widely known to relieve constipation. It also helps to prevent heart disease by reducing high blood pressure and diabetes. Fiber lowers cholesterol and glucose levels, may lower your risk of developing hemorrhoids and may help you to lose weight as it takes a longer time to chew than does other foods because it makes you feel fuller for longer and is less “energy dense” which means it has fewer calories for the same volume of food.
 
3. Quinoa contains Iron. Iron helps keep our red blood cells healthy and is the basis of hemoglobin formation. Iron carries oxygen from one cell to another and supplies oxygen to our muscles to aid in their contraction. Iron also increases brain function because the brain takes in about 20% of our blood oxygen. There are many benefits of iron some more of which include neurotransmitter synthesis, regulation of body temperature, aids enzyme activity and energy metabolism.
 
4. Quinoa contains lysine. Lysine is mainly essential for tissue growth and repair.
 
5. Quinoa is rich in magnesium. Magnesium helps to relax blood vessels and thereby to alleviate migraines. Magnesium also may reduce Type 2 diabetes by promoting healthy blood sugar control. Other health benefits of magnesium include transmission of nerve impulses, body temperature regulation, detoxification, energy production, and the formation of healthy bones and teeth.
 
6. Quinoa is high in Riboflavin (B2). B2 improves energy metabolism within brain and muscle cells and is known to help create proper energy production in cells.
 
7. Quinoa has a high content of manganese. Manganese is an antioxidant, which helps to prevent damage of mitochondria during energy production as well as to protect red blood cells and other cells from injury by free radicals
 
 

Vad kan Quinoa användas till?

Quinoa kan med fördel användas istället för ris eller pasta. Passar bra till kalla sallader, grytor och såser. Quinoa kan även nyttjas som bas i olika sorters vegetariska biffar.
Quinoan ska kokas mellan 15 – 25 minuter, helt beroende på vilken konsistens som önskas. om du ska ha quinoan till en sallad eller som ersättning till ris, så ska den kokas i cirka 15 minuter. Om det ska bli gröt så bör den kokas cirka 25 minuter.

Innan man ska koka quinoan, måste man skölja av fröna ordentligt. Det finns ett saponinämne i yttersta delen av fröet som kan göra att det smakar bittert. Genom att skölja av quinoafröna innan man kokar dem så försvinner det ämnet. Idag har också quinoaproducenterna mycket bättre skalmaskiner som skalar quinoan så saponinhalten försvinner.

 

Ungefärligt näringsvärde för quinoa (per 100g):

  • Energivärde 1350kJ/320kcal
  • Protein 14g (högvärdigt)
  • Kolhydrater 53g
  • Varav sockerarter 4g
  • Fett: 5g
  • Varav mättat fett 0.5g
  • Varav enkelomättat fett 2g
  • Fleromättat fett: 2.5g
  • Kostfibrer 13g
  • Natrium 21mg
  • Kalcium 70mg
 
 
 
        

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Alex

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela